You are currently viewing Sindicaliștii din sănătate nu renunță la proteste până nu se măresc salariile cu minimum 20%

Sindicaliștii din sănătate nu renunță la proteste până nu se măresc salariile cu minimum 20%

Liderii Federaţiei Sanitas au declarat, miercuri, că apreciază deschiderea la dialog a premierului Marcel Ciolacu în vederea găsirii de soluţii privind salarizarea din sistemul sanitar, dar nu vor renunţa la calendarul de proteste anunţat, până când principala lor revendicare, de majorare a salariilor cu 20% pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate, nu va fi rezolvată de guvernanţi.

Precizările au venit din partea preşedintelui Sanitas, Leonard Bărăscu, şi a prim-vicepreşedintelui, Iulian Pope, după plecarea prim-ministrului Marcel Ciolacu de la lucrările Consiliului Naţional al federaţiei.

Mâine, vom fi la ora 9,30, în faţa Ministerului de Finanţe, nu putem să anulăm această acţiune pentru că este făcută pe ceea s-a întâmplat la nivelul Bucureştiului. (…) Ăsta este un moment prielnic, mâine, la 9,30, şi nu ne oprim de la acest lucru. Premierul a spus – mişcările sindicale şi ce aveţi de făcut, ca şi act în sine, vi le faceţi separat, sperăm să nu ajungem la forma finală, adică, până la urmă, la grevă. Ne-a propus un grup de lucru tehnic care să cuprindă cele trei ministere (Muncă, Sănătate, Finanţe – n.r.). Întâlniri putem începe de mâine, în funcţie de ce ne vor anunţa mâine premierul şi cei de la Ministerul de Finanţe, Sănătate, inclusiv domnul ministru, şi cei de la Ministerul Muncii. (…) Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămâna„, a afirmat Leonard Bărăscu.

Nu ne-a dat proxima ocazie de creştere salarială, cei 20%, mâine, poimâine sau la sfârşitul lui martie, dar, îl citez pe domnul premier: ‘Daţi-mi voie să trag linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care îi pot oferi în continuare”‘, a explicat Bărăscu.

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a subliniat că federaţia sindicală este în interiorul unui calendar de proteste deja anunţat.

Astăzi avem Consiliul Naţional, cel îndreptăţit să modifice, să corecteze, să adapteze programul de acţiuni sindicale. Avem promisiunea prim-ministrului, de astăzi, în cadrul Consiliului Naţional, că vom discuta pe cererile noastre. Trebuie să ştiţi, cum i-am anunţat şi pe reprezentanţii Guvernului, că nu renunţăm la principala noastră solicitare: 20% pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar. Asta este principala noastră cerere, restul lucrurilor le putem discuta, rezolva în perioada următoare„, a declarat Pope.

Să prezentăm realitatea în ceea ce înseamnă salarizarea în sistemul sanitar, nu doar vârfuri. Majoritatea, 70 – 80% dintre lucrătorii din sistemul sanitar, primesc salarii foarte mici. (…) Fiecare categorie din sistemul sanitar merită mai mult decât este plătită astăzi. (…) În seara asta va fi constituit grupul de lucru cu reprezentanţii celor trei ministere. De mâine ne apucăm de treabă, avem întâlniri, ne uităm pe cifre, ne uităm pe tot ce înseamnă salarizare, ascultăm toate opiniile şi trebuie să găsim o soluţie pentru lucrătorii din sistemul sanitar, suntem obligaţi să facem asta„, a susţinut Pope.

Întrebaţi, dacă sunt dispuşi să renunţe la mişcările de protest în cazul în care guvernanţii le-ar oferi o creştere salarială mai mică faţă de cea revendicată, respectiv 10%, liderii sindicali au precizat că nu ar fi de acord.

Nu, minimul este 20%, este o hotărâre a Consiliului Naţional pentru tot acest an, pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar, pentru toate categoriile profesionale, inclusiv personalul TESA„, a spus Iulian Pope.

Editor: I.F.A.