You are currently viewing SUA reintroduce gruparea houthi pe lista organizațiilor teroriste

SUA reintroduce gruparea houthi pe lista organizațiilor teroriste

Administrația Biden ia în considerare reetichetarea grupului Houthi din Yemen drept organizație teroristă străină, în contextul creșterii atacurilor acestuia, susținute de Iran, împotriva Israelului și a transportului comercial în regiune.

O astfel de mișcare ar însemna ca administrația Biden să revină asupra unei politici controversate adoptate în ultimele momente ale administrației Trump, notează TheHill.

Americanii vor astfel să pună presiune pe gruparea susținută de Iran, care funcționează ca guvern de facto în anumite părți din Yemen. Houthi au tras zeci de rachete și drone asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie, de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, și au transmis că vor continua să țintească navele atât timp israelienii se află în Gaza.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Antony Blinken. “Din noiembrie, houthi au lansat atacuri fără precedent împotriva navelor maritime internaționale în Marea Roșie și Golful Aden, precum și împotriva forțelor militare poziționate în zonă pentru a apăra siguranța și securitatea transporturilor comerciale. Dacă houthi își încetează atacurile în Marea Roșie și Golful Aden, Statele Unite vor reevalua această desemnare“, a transmis Blinken. SUA au oferit o fereastră până pe 16 februarie, iar decizia va fi anulată dacă houthi decid să ​​oprească atacurile. Însă la câteva minute după anunț, gruparea a transmis că va continua să vizeze navele din Marea Roșie, în ciuda avertismentelor SUA.

Editor: I.F.A.