You are currently viewing Odată cu inaugurarea noului terminal, Aeroportul Internațional Iași devine al doilea cel mai mare aeroport din România

Odată cu inaugurarea noului terminal, Aeroportul Internațional Iași devine al doilea cel mai mare aeroport din România

Marți, a avut loc prezentarea noului terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași, prin care anual pot trece 3,5 milioane de pasageri.

Este vorba despre o investiție de 391.776.988,73 lei fără TVA, un proiect foarte important, vital pentru întreaga Regiune de Nord – Est, finanțat cu fonduri europene, care a constat în principal în construirea unui nou terminal, de peste 30 de mii de metri pătrați, extinderea parcării, reorganizarea căilor de acces, amenajarea unui parc fotovoltaic etc. Grație acestor investiții consistente, făcute într-un timp record, Aeroportul Internațional Iași va ajunge la o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an.

Cu 20 de ani în urmă, când ieșenii începuseră să călătorească din ce în ce mai mult peste hotare, se vorbea continuu despre necesitatea de a moderniza Aeroportul din Iași.

Probabil că nici cei mai optimiști dintre noi nu anticipau o creștere atât de semnificativă a numărului de pasageri și nici faptul că autoritățile – locale și centrale – vor înțelege destul de rapid cât de important este transportul aerian.

De-a lungul ultimilor ani Aeroportul din Iași s-a modernizat continuu, iar astăzi putem spune că Iașul chiar are Aeroportul pe care îl merită. Un Aeroport demn de secolul al XXI-lea!

Sincere felicitări promotorilor acestei investiții, echipelor de la Consiliul Județean și Aeroportul Internațional Iași, mulțumiri Guvernului României și tuturor celor care au contribuit la succesul acestui proiect!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Noul terminal T4  a fost construit de la zero în doar un an de zile cu 85% fonduri europene, 13% contribuția de la bugetul de stat și 2% contribuția din bugetul propriu.

Noul terminal T4 are trei niveluri, șapte porți de îmbarcare, 20 de ghișee de check-in și 8 sisteme de self check-in. Cu o suprafață de peste 31.000 metri pătrați, Terminalul 4 este de 13 ori mai mare decât Terminalul 3, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin trei aviobridge-uri.

Aeroportul din Iași are în apropiere un parc fotovoltaic care va asigura 20% din consumul de energie și o parcare extinsă cu 600 de locuri.

Editor: I.F.A.