You are currently viewing Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină din lume în 2023

Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină din lume în 2023

În 2023, pentru prima dată în istoria pieței auto mondiale, un vehicul electric – anume Tesla Model Y – devine cea mai vândută mașină din lume. Datele, ce-i drept, preliminare, colectate de analiștii JATO Dynamics, arată că vehiculul mărcii americane și-a asigurat primul loc pe majoritatea piețelor importante din lume.

Chiar dacă mai există câteva piețe care nu și-au publicat încă cifrele de vânzări pentru 2023, datele preliminare colectate de JATO Dynamics indică faptul că Tesla Model Y se află pe o poziție de neclintit, cu 1,23 milioane de unități vândute între ianuarie și decembrie 2023 – marcând o creștere de 64% de la an la an.

Creșterea vânzărilor globale ale Model Y este fără precedent, în special pentru un vehicul aflat în Top 10. Ceea ce a reușit Tesla să realizeze cu Model Y într-un interval de timp atât de scurt este pur și simplu remarcabil”, consideră Felipe Munoz, analist global al JATO Dynamics.

Conform acestuia, Model Y a fost lider de vânzări atât în Europa cât și în China, cele mai mari piețe de vehicule electrice din lume. În acest context, datele Asociației Producătorilor de Automobile din China (CAAM), arată că în China au fost livrate peste 456.000 de unități Tesla Model Y – valoare în creștere cu 45% față de 2022.

Potrivit datelor JATO Dynamics, anul 2023 marchează sfârșitul erei în care Toyota a dominat clasamentul modelelor, RAV4 și Corolla fiind cele care au condus clasamentul global în ultimii ani.

Analiștii JATO Dynamics au menționat că datele lor preliminare includ majoritatea piețelor lumii, inclusiv pe cele mai importante – precum SUA, Europa, China și India, și sunt șanse infime ca lucrurile să se schimbe odată cu raportul final care va fi făcut public în al doilea trimestru al anului 2024.

Editor: I.F.A.