You are currently viewing Plafonarea prețurilor la alimentele de bază este prelungită cu încă două luni
Pretul Alimentelor

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază este prelungită cu încă două luni

Marcel Ciolacu a anunțat că a luat decizia de a prelungi cu încă două luni Ordonanța prin care au fost plafonate adaosurile comerciale la alimentele de bază, ceea ce a generat o anumită stabilitate a prețurilor.

Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.

Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.

Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.

În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!„, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Editor: I.F.A.