You are currently viewing La București se va desfășura Festivalului internaţional de literatură de la Odesa

La București se va desfășura Festivalului internaţional de literatură de la Odesa

Bucureştiul va fi în februarie gazda Festivalului internaţional de literatură de la Odesa, un eveniment literar de tradiţie iniţiat în 2015.

Festivalul va avea loc în perioada 22-25 februarie, la sediul Goethe-Institut Bucureşti (Calea Dorobanţi 32), relatează News.ro.

Scriitorii ucraineni Iia Kiva, Yuri Vînnîciuk şi Vasîl Mahno, Philip Sands din Marea Britanie, Olivier Guez din Franţa, Daniel Kehlmann şi Norman Ohler din Germania, Karl-Markus Gauss din Austria, Ariane von Graffenried şi Jonas Lüscher din Elveţia şi Ilaria Gaspari din Italia vor putea fi urmăriţi de iubitorii de literatură în lecturi publice şi dezbateri, de-a lungul celor cinci zile ale festivalului. Lor li se alătură nume de primă mărime ale literaturii române de astăzi, precum Nora Iuga, Dan Sociu, Nichita Danilov şi Radu Vancu.

Programul reuneşte 19 evenimente care vor avea loc atât în prezenţa fizică a scriitorilor, cât şi prin participarea lor online.

Printre subiectele abordate în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului internaţional de literatură de la Odesa care are loc la Bucureşti se numără viitorul Europei, libertatea scriitorului, a scrisului şi puterea cuvintelor de a lupta împotriva barbariei, relaţiile literare dintre ţările din regiunea Mării Negre. Literatura ucraineană va face obiectul unei lecturi la nivel mondial pe 24 februarie, pentru a marca cei doi ani de la data izbucnirii războiului. Cu această ocazie, vor fi citite inclusiv poeme semnate de scriitorii ucraineni Viktoria Amelina şi Maksîm Krîvţov, ambii dispăruţi în timpul războiului.

Lecturile şi dezbaterile din cadrul festivalului vor avea loc în limbile engleză, ucraineană şi română, cu traducere. Accesul publicului la eveniment este gratuit. Programul complet al festivalului, pe site-ul oficial: www.litfestodessa.com.

Până în prezent, aproape 300 de scriitori au luat parte la evenimentele din cadrul Festivalului internaţional de literatură de la Odesa. Hans Ruprecht şi Ulrich Schreiber conduc festivalul de la înfiinţarea sa.

Editor: I.F.A.