You are currently viewing Patinatoarea din Rusia, Kamila Valieva, a fost suspendată patru ani pentru dopaj

Patinatoarea din Rusia, Kamila Valieva, a fost suspendată patru ani pentru dopaj

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, al cărei test pozitiv pentru o substanţă interzisă a declanşat un scandal în timpul Jocurilor Olimpice 2022 de la Beijing, a fost condamnată la patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, a anunţat luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), informează AFP, citată de Agerpres.

În urma retragerii punctelor obținute la JO 2022, echipa Rusiei a coborât pe locul 3, în timp ce patinatorii americani au fost desemnați campioni olimpici.

Sportiva Kamila Valieva, în vârstă acum de 17 ani, pe care Agenţia rusă antidoping (RUSADA) decisese iniţial să nu o sancţioneze pe motiv că nu a comis ”nicio greşeală sau neglijenţă”, este descalificată retroactiv pentru toată această perioadă, a adăugat TAS, scrie Agerpres.

Medicii, antrenorii sau alţi membri ai personalului de asistenţă care sunt găsiţi vinovaţi de furnizarea de substanţe ce îmbunătăţesc performanţa minorilor ar trebui să se confrunte cu toată severitatea Codului mondial antidoping”, a afirmat AMA/WADA, al cărei sediu se află la Montreal.

Kamila Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

Editor: I.F.A.