You are currently viewing INSCOP: Mircea Geoană, pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale
NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana

INSCOP: Mircea Geoană, pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană este în continuare prima opțiune la vot la alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu – 18,9% și Diana Şoşoacă – 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, din cei 80,2% dintre români care au o opţiune de vot clară, 24,6% l-ar alege pe Mircea Geoană (candidat independent), 15,1% i-ar da votul lui Marcel Ciolacu (PSD) şi 14,8% ar pune ştampila de vot pe Diana Şoşoacă (din partea SOS România).

În clasament urmează Nicolae Ciucă (PNL), cu 10,8%, Victor Ponta (Pro România), cu 10,7% şi George Simion (AUR), cu 10,4%.

Clasamentul opţiunilor de vot este încheiat de Cătălin Drulă (din partea Alianţei Dreapta Unită), cu 4,7%, Dacian Cioloş (REPER), cu 4,1% şi Kelemen Hunor (UDMR), cu 3%. 1,7% dintre români ar alege un alt candidat.

Directorul general al INSCOP, Remus Ștefureac, a explicat că intrarea în competiție a fostului premier și lider PSD Victor Ponta schimbă clasamentul, iar cele mai multe voturi ar pierde, prin candidatura acestuia, Marcel Ciolacu și George Simion:

Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale pentru varianta de candidaţi testată în septembrie şi noiembrie 2023 şi repetată în ianuarie 2024 rămâne relativ constantă, schimbările fiind neglijabile. Pe de altă parte, introducerea unui nou candidat în listă, şi anume Victor Ponta (Pro România), modifică cifrele. Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidaţii PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon.

De asemenea, pierde două puncte şi Mircea Geoană, ceilalţi candidaţi înregistrând schimbări minime în intenţia de vot. Alegerile prezidenţiale vor fi principala competiţie care va influenţa anul electoral 2024, motiv pentru care desemnarea candidaţilor ar putea juca un rol esenţial în calibrarea performanţei partidelor la alegerile europarlamentare, locale şi parlamentare”.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Editor: I.F.A.