You are currently viewing Risc însemnat de avalanșe, în Bucegi

Risc însemnat de avalanșe, în Bucegi

Atenție turiști, meteorologii avertizează că este risc însemnat de producere a avalanșelor, în Munții Bucegi.

În ultima săptămână ninsorile au depus local 20 cm de zăpadă, mai ales pe versanții nordici, iar vântul intens din nord a determinat formarea de numeroase plăci de vânt în zona crestelor, în
special pe versanții estici și sudici, precum și depozite în zonele adăpostite. Acest strat este depus peste unul uşor stabilizat, de 15-20 cm de zăpadă cu rezistenţă şi stabilitate redusă, iar în profunzime, stratul mai vechi este compact şi mai stabil. În condițiile insolaţiei, stratul instabil de până la 30 cm de la suprafață se va umezi uşor, legăturile care se vor forma cu stratul inferior vor fi slabe, acest ultim strat putând aluneca peste cel vechi la supraîncărcări, dar izolat și spontan mai ales după orele amiezii pe pantele suficient de înclinate, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul se menţine însemnat, la peste 1800 de metri.

Sub 1800 m, odată cu insolaţia diurnă şi încălzirea vremii, stratul instabil de până la 20 cm de la suprafaţă se va umezi şi tasa, astfel încât acesta se va îngreuna suplimentar. Pe pantele înclinate, în special de la altitudini de 1500-1800 m, la supraîncărcări suplimentare, dar cu totul izolat şi spontan după-amiaza va putea aluneca peste cel mai vechi şi compactat din profunzime. Vor fi condiții pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici, riscul fiind în continuare însemnat (3).

AUTOR: F.S.