You are currently viewing Anul 2024 este an bisect. Superstiții legate de acest lucru

Anul 2024 este an bisect. Superstiții legate de acest lucru

Anul 2024 este an bisect de 366 zile, ceea ce înseamnă că luna februarie, ce debutează, astăzi, va avea 29 zile.

În prezent, majoritatea oamenilor se ghidează după calendarul gregorian atunci când se raportează la timp. Acesta are o durată de 365 de zile, iar din 4 în 4 ani, apare o zi în plus, care se adaugă la luna februarie. Diferența de o zi vine din faptul că un an obișnuit nu are fix 365 de zile, ci 365 de zile și 6 ore. Astfel, cele 6 ore în plus, la fiecare patru ani, mai formează o zi, care este cea de 29 februarie. Acest lucru se face pentru ca anul calendaristic să fie sincronizat cu cel astronomic și cu cel sezonier.

Ziua de 29 februarie există în calendar doar din 4 în 4 ani, iar de ea se leagă o serie de tradiții și superstiții. Principalele credințe populare sugerează că într-un an bisect este de evitat să te căsătorești, deoarece relația nu va funcționa. Totodată, se recomandă să nu divorțezi în această perioadă, pentru că se spune că, după o astfel de separare, cei implicați vor rămâne singuri mult timp.

În unele locuri din lume, această dată este considerată Ziua Burlacului. Femeile îi pot cere în căsătorie pe bărbați, iar dacă ei refuză, trebuie să le dea bani să își cumpere o rochie. O altă tradiție spune că bărbații trebuie să le cumpere femeilor 12 perechi de mănuși, pentru ca ele să poată ascunde faptul că nu poartă inel de logodnă.
În Grecia, se crede că dacă o căsătorie este oficiată pe data de 29 februarie, aduce ghinion.
În statul american Illinois, femeile se transformă în polițiste și îi pot ”aresta” pe bărbații singuri pe 29 februarie. Aceștia sunt eliberați după ce plătesc o ”amendă”.

Februarie în tradiţia populară
Luna februarie deschide Anul Nou viticol şi pomicol. În tradiţia noastră populară, luna februarie se numeşte Faur, Făurar sau Luna Lupilor și este marcată de două sărbători populare mai importante: Ziua Ursului şi Dragobetele.

Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde şi zâmbeşte, e frumos, când plânge bate viscolul, când e supărat dă ger de crapă pietrele.

În luna februarie, timpul este considerat favorabil pentru semănatul plantelor care cresc şi rodesc în pământ (ceapa, usturoiul, ridichea şi alte zarzavaturi), dar şi pentru unele plante care fructifică la suprafaţă (cânepa, inul, grâul de toamnă), pentru vopsirea lânii cu vopsele vegetale, tăierea din pădure a lemnelor de construcţie etc.

AUTOR: F.S.