Astăzi este 11 februarie, Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112. Acest număr gratuit, valabil în toate țările UE poate salva vieți și bunuri.
„Numărul de urgență european 112 a fost introdus în 1991 pentru a asigura un serviciu unitar pentru apelurile de urgență accesibil în toate statele membre ale Uniunii Europene.
În aprilie 2005, Sistemul Național Unic de Apeluri de Urgență 112 a fost implementat pe întreg teritoriul României, facilitând colaborarea între serviciile specializate de pompieri, poliție, ambulanță și jandarmerie pentru a gestiona situațiile de urgență.
În anul 2023, prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la nivel județean, au fost înregistrate 36.005 de situații care au fost gestionate de către Dispeceratul ISU Dâmbovița.
Pe lângă necesitatea de a gestiona emoția ce adesea marchează convorbirile cu apelanții la 112, dispecerii trebuie să reacționeze prompt și adecvat, trimițând la locul intervenției forțele și mijloacele adecvate pentru o gestionare eficientă a situației raportate.
Cetățenii care se confruntă cu situații de urgență au posibilitatea de a apela numărul 112 oricând, disponibil non-stop, 24/7, pentru a cere ajutorul serviciilor specializate de intervenție, cum ar fi Pompierii, Poliția, Ambulanța și Jandarmeria.
Aplicația „Apel 112” oferă o modalitate eficientă de a transmite coordonatele GPS în momentul inițierii unui apel de urgență, facilitând o intervenție mai rapidă și mai precisă din partea serviciilor de urgență. Gratuită și disponibilă pentru descărcare în magazinele Google Play și App Store, aplicația este compatibilă cu majoritatea smartphone-urilor și nu necesită înregistrarea prealabilă a utilizatorului. Prin acceptarea termenilor și condițiilor la prima utilizare, aplicația permite afișarea și transmiterea automată a locației exacte, îmbunătățind astfel coordonarea și eficiența răspunsului la urgențe.
Recomandări:
ATENŢIE ! – NU apelaţi 112 decât în caz real! Dacă apelaţi Serviciul de urgenţă 112 trebuie să anunţaţi:
✅️ Ce urgenţă aveţi;
✅️ Locul evenimentului;
✅️ Unde vă aflaţi;
✅️ De la ce număr de telefon sunaţi;
✅️ Cum vă numiţi.
După furnizarea acestor date trebuie să rămâneți la telefon pentru a fi puși în legătură cu agenția de urgență de care aveți nevoie și pentru a primi eventuale recomandări. Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să sunați din nou. Rămâneți calmi și răspundeți la toate întrebările; nu închideți până când nu vi se spune.
Exemplificăm câteva evenimente la care sunt solicitate echipajele de intervenție din cadrul I.S.U. „Basarab I” Dâmbovița, în urma apelurilor primite pe Numărul unic pentru apelurile de urgență 112: incendii; salvarea oamenilor, animalelor și bunurilor aflate în pericol; înlăturarea urmărilor accidentelor, inundațiilor, catastrofelor și calamităților naturale; urgențe medicale; accident de circulație soldat cu victime; surpări de teren; explozii; asanarea muniției neexplodate etc.
Sunaţi la 112 doar dacă aveţi o urgenţă!
Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. 112 poate fi apelat în orice moment pentru a se interveni într-o situație de urgență, în care o secundă poate face diferența între viață și moarte. Oricând persoana care poate avea nevoie de ajutor urgent, poate fi o persoană dragă dumneavoastră.
LA MULŢI ANI întregului personal din cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă!”, urmează ISU Dâmbovița.
AUTOR: F.S.