You are currently viewing Activitate îngreunată, în spitalele afectate de atacul cibernetic, inclusiv la Târgoviște

Activitate îngreunată, în spitalele afectate de atacul cibernetic, inclusiv la Târgoviște

Serverele Spitalului Județean de Urgență au fost atacate, azi-noapte de hackeri. O problemă similară a afectat activitatea, în total, în 18 unități spitalicești din țară, după cum anunță Ministerul Sănătății. Sistemul este nefuncțional, iar fişierele şi bazele de date sunt criptate, după un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS.

Reprezentanții spitalelor au restricționat accesul la internet, astfel încât să nu fie acces din afara spitalelor la informații medicale, la informații cu caracter personal, însă este îngreunată activitatea, mai ales în camerele de gardă, spunea Ministrul Sănătății, în multe spitale din București și din țară.

„Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenţie exceptională şi pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, transmite MS.

Situaţia este în dinamică, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii evaluând situaţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

AUTOR: F.S.