You are currently viewing Ministrul Educației, invitat al Băncii Mondiale la Washington

Ministrul Educației, invitat al Băncii Mondiale la Washington

Ministrul Educației, Ligia Deca, aflată în SUA în cadrul unei vizite oficiale, a fost invitată să prezinte consultanților și echipei globale a Băncii Mondiale evoluția politicilor educaționale din România în ultimii zece ani.

Ea a fost însoțită de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Evenimentul a fost găzduit de Luis Benveniste, director global al Sectorului Educație, și Halsey Rogers, economist principal în Sectorul Educație din cadrul Băncii Mondiale.

Am avut ocazia să prezint evoluția politicilor educaționale din România, precum și o parte dintre reformele prevăzute în noile legi ale educației: introducerea rutei complete de învățământ dual, promovarea educației timpurii și extinderea învățământului obligatoriu, introducerea masteratului didactic cu 80% practică, creșterea istorică a bugetului educației.

De asemenea, am subliniat importanța rezultatelor proiectelor Băncii Mondiale în țara noastră. Unul dintre acestea, ROSE, a generat exemple globale de bună practică. Datorită schemei de granturi pentru licee, în rândul școlilor beneficiare, rata medie de abandon a scăzut de la 6.5% (2014) la aproximativ 0.5 % (2023), iar rata medie de promovarea la bacalaureat a crescut de la 49.6% (2015) la 69% (2023).

Cred că Banca Mondială este un partener valoros pentru educația din România, iar cadrul viitor de cooperare va răspunde provocărilor naționale și va sprijini implementarea legilor educației, cu accent pe creșterea capacității școlilor de a oferi o educație de calitate.

România devine un exemplu de succes pentru alte țări din lume în ceea ce privește educația, fapt confirmat prin organizarea acestui eveniment de dialog global, la sediul central al Băncii Mondiale din Washington D.C.”, a ministrul ministrul Educaţiei, într-un mesaj pe Facebook.

Editor: I.F.A.