You are currently viewing Publicația europeană Politico publică un reportaj despre „pariul” României pe noua tehnologie SMR

Publicația europeană Politico publică un reportaj despre „pariul” României pe noua tehnologie SMR

Publicația europeană Politico publică un reportaj despre „pariul” României pe tehnologia nucleară a reactoarelor modulare mici în contextul cursei mondială către tehnologiile verzi. În material se precizează că țara noastră a preluat inițiativa promovării acestui tip de tehnologie, cu proiectul de la Doicești, o tehnologie pe care mizează și alte state, însă, cum ar fi Polonia care și-a propus construcția și punerea în funcțiune a 24 de reactoare modulare mici în următorii ani.

Jurnaliștii de la Politico spun că SMR-urile pot fi o soluție pentru atingerea obiectivelor de mediu, mai ales dacă ”ideea isteață” de a produce reactoare modulare mici în serie este realizabilă, întrucât aceasta ar putea să ofere o nouă viață regiunii care este „devastată” de efectele economice ale închiderii fostei Termocentrale de la Doicești. Dacă funcționează, noua centrală ar putea să creeze mii de locuri de muncă, mai ales dacă investitorii ar fi atrași să profite de prețurile reduse la energia injectată în rețeaua locală. Proiectul ar putea ajuta România să atingă țintele ambițioase de reducere a emisiilor în timp ce țara este nevoită să producă mai multă energie pentru a satisface cererea crescută din piață, notează politico.eu, citat de antena3.ro.

Directorul General al Nuclearelectrica a declarat pentru Politico: “Oferim o nouă viață unei comunități care și-a pierdut principalul contribuitor economic”. Acesta a mai declarat că proiectul va aduce în comunitate aproximativ 4000 de locuri de muncă.

”Fabricația este de asemenea o oportunitate pentru România”, a continuat acesta. „Dincolo de ajutorul oferit de această tehnologie regiunilor din România care se bazează acum pe cărbune, piața înlocuirii capacităților pe cărbune în Europa de valorează 200 de miliarde de dolari. În mod evident, avantajul României constă în poziționarea în postura de promotor al tehnologiei.”

AUTOR: F.S.