You are currently viewing Coaliția de guvernare a decis calendarul de alegeri

Coaliția de guvernare a decis calendarul de alegeri

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au susținut o conferință comună de presă, la finalul negocierilor din coaliția de guvernare. S-a decis comasarea localelor cu europarlamentarele. La locale, fiecare partid va candida prin forțe proprii, iar pentru europarlamentare va exista o listă comună, a precizat Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește data alegerilor, Ciolacu a spus că “am hotărât ca în septembrie să avem alegerile prezidențiale. Sunt 3 variante, în luna septembrie, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie, adică 15-29. Data de 8 decembrie, pentru alegerile generale (parlamentare)“.

Decizia de astăzi vine după mai multe săptămâni de discuții între liderii politici și are, conform lui Mihai Tudose și Rareș Bogdan, la bază o cercetare sociologică. Având în vedere acest aspect, de dimineață, coaliția de guvernare a decis strategia comună pentru alegeri, iar la ora 16 aceasta a fost validată în ședințe separate ale PSD și PNL. De asemenea, membrii celor două partide au decis ca acestea să participe pe liste comune la alegerile europarlamentare.

Decizia finală a coaliției în privința alegerilor –  de comasare a localelor cu europarlamentarele. Această decizie a urmat unui proces în care fiecare dintre noi am consultat birourile politice ale partidelor, apoi ne-am reunit în coaliție. La nivelul alegerilor locale, fiecare partid va candida prin forțe proprii, iar pentru europarlamentare, va exista o listă comună. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate care vizează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare și, desigur, ține cont de interesul cetățenilor României și contextul de securitate pentru că, din toate discuțiile avute, românii vor stabilitate, liniște și să își vadă de viața de zi cu zi. În felul acesta, cred că e necesar ca, în anumite momente, partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru interesele românilor și stabilitatea țării„, a spus Nicolae Ciucă.

PNL, în ședința BPN din după-amiază, a mandat executivul partidului să agreeze această formulă de comasare a alegerilor europarlamentare, cu listă comună, și alegerilor locale, prin forțe proprii la nivelul fiecărei filiale„, a completat Nicolae Ciucă.

Știm cu toții istoricul formării coaliției de guvernare. La un moment dat, România, cu toate crizele suprapuse, se afla într-o criză socială. Nu am nicio reținere în a ne angaja în acest proiect politic. Noi, în afara de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politic publice pentru cetățeni, să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. Aceasta este marea diferență între a fi om politic și om de stat. Am dovedit, și noi din PSD, și colegii din PNL, că putem să luăm decizii în momente dificile, nu ale noastre ca și persoane, ci ca și entități politice,” a spus Marcel Ciolacu.

A fost criză pandemică, energetică, a fost război la graniță, am fost în prag de criză socială, a venit PNRR. O putere politică, ca să-și asume aceste lucruri și să fie credibilă, trebuie să fie votată de cât mai mulți români. Prezența cea mai mare la alegeri este cea de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetățeanului, pentru că-și alege primul gospodar al localității. Faptul că am decis această comasare nu este antidemocratic, ci este un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor.

Am decis, și le mulțumesc colegilor, să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, este evident că numai cele mai mari două partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna din cele două forțe nu se pot angaja singure în această luptă politică. Este vorba de asumare, de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor.

În trecut, România a mai luat astfel de decizii, așa am putut reuși să intrăm în UE și în NATO. Acum avem două obiective la fel de importante – să intrăm pe deplin în Schengen și, în 2026, să fim membri OCDE„, a completat Marcel Ciolacu.

Editor: I.F.A.