You are currently viewing Primăriile se pot înscrie în Programul Apă-Canal începând din 5 aprilie

Primăriile se pot înscrie în Programul Apă-Canal începând din 5 aprilie

Primăriile din țară se pot înscrie, în perioada 5 aprilie – 6 mai 2024, sau până la epuizarea bugetului, în programul pentru realizarea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu. Pentru Programul Apă-Canal a fost alocat un buget de 1,5 miliarde de lei.

Fiind vorba de alocarea unor sume generoase şi având în vedere că la nivel naţional avem multe de îmbunătăţit în ceea ce priveşte infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare, consider că este o şansă importantă de care ar trebui să beneficieze cât mai multe localităţi”, a precizat Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM.

Înscrierea în cadrul acestei sesiuni se va face prin intermediul aplicaţiei informatice AFM, în limita a 200% din bugetul alocat ssesiuni. Programul Apă-Canal are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni.

În cadrul programului se finanţează tipurile de investiţii care vizează atât înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare, cât şi extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi sistemelor de canalizare existente.

Finanţarea se acordă din fondurile alocate regiunilor, în funcţie de categoria UAT din care face parte solicitantul:

  • 12 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori
  •  20 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.000 – 10.000 de locuitori
  • 30 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori.

În cazul judeţelor şi asocierilor fără personalitate juridică, finanţarea se acordă în funcţie de numărul şi categoria UAT cuprinse în proiect, prin însumarea valorilor corespunzătoare.

Un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât şi lucrări destinate sistemelor de canalizare, explică AFM.

Editor: I.F.A.