You are currently viewing Sondaj INSCOP: Peste jumătate dintre români spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie

Sondaj INSCOP: Peste jumătate dintre români spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie

Peste 50% dintre români spun că vor vota cu partidul pe care îl simpatizează și la alegerile europarlamentare, și la cele locale, iar 45,5% că nu vor vota cu acelaşi partid la toate scrutinele, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, aproape jumătate dintre români cred că alegerile nu vor fi corecte, în timp ce peste 70% cred că vor fi afectate într-o măsură mare și foarte mare de dezinformare şi de ştirile false. Sondajul INSCOP măsoară comportamentul de vot al românilor în funcţie de partidul sau candidatul la primărie preferat, percepţia privind corectitudinea alegerilor din 2024 şi influenţa ştirilor false.
58.1% dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul sau alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie.

34.9% spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie.

2.9% spun că nu s-au hotărât, 3.3% că nu merg la vot, iar 0.7% nu răspund.

Declară că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie în special: votanţii PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu educaţie primară, persoanele inactive şi locuitorii din rural. Spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie mai ales: votanţii ADU (Alianța Dreapta Unită) şi ai AUR, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la privat.

50.6% dintre români cred că alegerile din acest an vor fi în general libere şi corecte, în timp ce 45.8% sunt de părerea contrarie, iar 3.6% nu ştiu sau nu răspund.

50.6% dintre români cred că alegerile din acest an vor fi în general libere şi corecte, în timp ce 45.8% sunt de părerea contrarie, iar 3.6% nu ştiu sau nu răspund.

Cred că alegerile din acest an vor fi în general libere şi corecte în special: votanţii PSD-PNL şi ai AUR, persoanele cu vârsta între 45 şi 60 de ani, persoanele cu un venit mai ridicat, angajaţii la stat. Sunt de părerea contrarie mai ales: votanţii ADU, locuitorii din Bucureşti şi persoanele cu un venit mai redus.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.
Editor: I.F.A.