You are currently viewing Noile tarifele pentru rovinietă au intrat în vigoare de astăzi

Noile tarifele pentru rovinietă au intrat în vigoare de astăzi

Modificările privind taxa pentru folosirea rețelei de autostrăzi și drumuri naționale – rovinieta – au intrat în vigoare de luni și fac referire la prețuri, dar și la intervalele pentru care va putea fi emisă, în funcție de categorie.

Cea mai mare schimbare pe care o pot constata șoferii este introducerea rovinietei pentru o zi. Pentru 24 de ore un șofer de autoturism va plăti echivalentul a 2,5 euro, față de cei 3 euro pe care îi plătea până acum pentru o rovinietă de o săptămână.

În schimbul rovinietei de o săptămână este introdusă cea de 10 zile, care va costa echivalentul a 3,3 euro.

O altă schimbare este renunțarea la rovinieta de 3 luni (90 de zile) și introducerea rovinietei de 2 luni (60 de zile) pentru echivalentul a 8,4 euro.

Începând de astăzi, durata rovinietei va fi de o zi, 10 zile, o lună, 2 luni sau un an. Pentru rovinieta cu valabilitate de un an, tarifele nu vor fi modificate.

Rovinieta pentru un an va rămâne în continuare 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehicule de marfă sub 3,5 tone și 320 de euro pentru vehicule de transport cu 9-23 locuri.

Cea mai scumpă rovinietă este de 1.210 euro pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare de 12 tone.

De asemenea, de luni, emiterea rovinietei prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) va fi suspendată până în 21 martie, ca urmare a modificărilor ce trebuie realizate la nivelul fluxului de emitere de către dezvoltatorul aplicaţiei.

Pentru evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale, utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea de a achita în avans rovinieta cu valabilitate pentru data de 11.03.2024, precizează CNAIR.

Editor: I.F.A.