Din anul 2007, pentru a marca această zi festivă, comisarii Gărzii Naționale de Mediu organizează acţiuni de conştientizare, informare şi educaţie ecologică, prin implicarea unui număr de elevi, cadre didactice cât şi a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi a presei.
”La mulți ani Gărzii Naționale de Mediu! La mulți ani tuturor comisarilor care lucrează în comisariatele Gărzii din toată țara și care combat și previn, zi de zi, prin munca lor, infracțiunile de mediu! Vă felicit pe toți cei care stați de gardă în slujba naturii! Vă suntem recunoscători pentru munca depusă, pentru seriozitatea cu care abordați fiecare misiune în parte. Este o zi importantă în activitatea noastră, pentru că avem nevoie de acțiuni de control, corecție și coerciție, întrucât legislația de mediu nu este respectată așa cum ar trebui de către cetățeni.
Ziua de 12 martie este încă un moment în care putem învăța să devenim mai responsabili față de mediul în care trăim, mai deschiși față de ideea de a face cât mai multe lucruri bune pentru salvarea patrimoniului natural și pentru reducerea poluării. O schimbare reală nu se poate produce decât dacă toate eforturile de conștientizare și de mobilizare vor fi transpuse în rutina noastră zilnică și transformate într-un mod de viață. Sunt convins că împreună putem face pași uriași pentru a crește calitatea mediului înconjurător, calitatea vieții noastre și mai ales a copiilor noștri!” a declarat ministrul Mircea Fechet.
Bilanțul activității GNM pe 2023 include cifre semnificative:
– 44.434 inspecții în domeniul controlului poluării și în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate
– 133,54% planul de inspecții care prevedea inițial realizarea unui număr total de 33.272 inspecții planificate și neplanificate
– 2.377 avertismente și 5.018 amenzi contravenționale
– peste 133 milioane de lei – totalul amenzilor, în creștere cu 16,38% față de anul 2022
– 287 dispoziții de sistare a activității
– 228 de sesizări penale
Pe de altă parte, în vederea diminuării pagubelor produse de inundații, în perioada 15 mai – 30 iunie 2023, s-au efectuat controale comune în toate județele, privind salubrizarea cursurilor de apă, întreținerea șanțurilor și rigolelor, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.
În acest context, au fost verificate 2.125 sectoare de cursuri de apă și formațiuni torențiale în 1.550 de Unități Administrativ-Teritoriale (#UAT), iar pe lângă măsurile dispuse, pentru neconformitățile constatate, GNM a aplicat 15 amenzi în valoare de 132.500 lei pentru abandonări/depozitări neconforme de deșeuri și pentru depozitări material lemnos în zona cursurilor de apă, iar pentru faptele care s-au suprapus pe palierul infracțional au fost înaintate 4 sesizări organelor de cercetare penală.
Pe 12 martie 2003, Guvernul României a înființat Garda Naţională de Mediu cu atribuţii de inspecţie şi control în domeniul protecţiei mediului, cu statut specific, ce urmăreşte respectarea fermă a legislaţiei, în scopul prevenirii şi descurajării fenomenelor infracţionale. Modul de implementare a legislaţiei în domeniul protecţiei mediului se rezumă la acţiuni eficiente, rapide şi adecvate menite să limiteze prejudiciile care au fost aduse mediului.
Editor: I.F.A.