Ziua Mondială a Asistentului Social, sărbătorită în data de 19 martie 2024 sub tematica ”Buen vivir: Un viitor comun pentru o schimbare transformatoare” reprezintă o oportunitate semnificativă pentru a celebra și a recunoaște contribuția asistenților sociali la dezvoltarea societății.
Tema din acest an, ”Buen vivir: Un viitor comun pentru o schimbare transformatoare” ne invită să reflectăm la modul în care putem contribui la construirea unei lumi mai bune, echitabile și sustenabile pentru toți.
În spiritul Buen vivir, o filozofie care îmbrățișează armonia cu natura, dreptatea socială și bunăstarea colectivă, Colegiul Național al Asistenților Sociali celebrează și recunoaște munca și contribuția vitală a asistenților sociali în comunitate. Luptând zilnic pentru a asigura egalitate, sprijin și acces la servicii esențiale pentru cei mai vulnerabili dintre noi, asistenții sociali determină în mod activ schimbări pozitive și durabile în viața oamenilor, familiilor și comunităților pe care le deservesc.
În data de 7 martie 2024 asistenți sociali din cadrul Structurii teritoriale a județului Dâmbovița a Colegiului Național al Asistenților Sociali s-au întâlnit în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta despre Cadrul legislativ în asistență socială și importanța serviciilor publice de asistență socială.
Asistenți sociali din diferite instituții publice și organizații non-profit din județ au dezbătut modificările ce sunt aduse legislației din asistență socială și au discutat despre importanța prezenței asistentului social profesionist în toate serviciile de asistență socială, publice sau private.
În cadrul acestor discuții și schimburi de informații, s-au analizat provocările și realitățile din sistemul de asistență socială, punându-se accentul pe propunerile de modificări legislative cu aplicabilitate în crearea și menținerea unor servicii sociale durabile și sustenabile în proximitatea comunității, în sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale. De asemenea, s-a subliniat importanța unui sprijin real pentru întărirea capacității forței de muncă în acest domeniu.
Evenimentul a fost un bun prilej de a întâri coeziunea comunității asistenților sociali profesioniști din județul Dâmbovița și de a conștientiza rolul esențial pe care acești specialiști îl au în societatea românească.
Atelierul a fost organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali prin Structura Teritorială Dâmbovița, ca parte a activităților din cadrul proiectului Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minimde servicii pentru copii, finanțat de UNICEF România.
Violeta Constantin, asistent social principal,
Președinte Structura Dâmbovița a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România