You are currently viewing Lege: Aurel Vlaicu a fost declarat Erou al Națiunii Române

Lege: Aurel Vlaicu a fost declarat Erou al Națiunii Române

Proiectul de lege pentru conferirea lui Aurel Vlaicu a titlului de erou al națiunii române a fost adoptat în unanimitate luni de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

„Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Aurel Vlaicu (1882 – 1913), având în vedere reușitele sale extraordinare în construirea și realizarea zborurilor cu mașinile sale, invenții în domeniul aeronauticii care l-au inclus în rândul inovatorilor celebri ai primelor decenii ale secolul al XX-lea, i se conferă titlu onorific de „Erou al Națiunii Române”, se arată în textul legii aprobate de Camera Deputaților.

Ziua de comemorare a lui Aurel Vlaicu a fost stabilită pe 17 iunie, când a realizat primul său zbor, rămas în istorie și ca primul zbor de pe teritoriul românesc.

Aurel Vlaicu s-a născut în satul Binținți (azi localitatea Aurel Vlaicu) din județul Hunedoara, pe 19 noiembrie 1882. În perioada studiilor liceale de la Orăștie și Sibiu a descoperit pasiunea pentru mașinile de zbor. A urmat cursuri tehnice superioare la Viena și Munchen, perioadă în care a elaborat proiectul unui avion.

La începutul lunii iunie 1910 a construit aparatul cunoscut sub denumirea ”Vlaicu I”. Câteva zile mai târziu a realizat primul său zbor, pe Dealul Cotroceni din București, ridicându-se de la sol 3-4 metri, pe o distanță de 50 de metri.

Iar în 1913, pe 13 septembrie, Aurel Vlaicu a intenționat să treacă Carpații cu Vlaicu II, aparat construit de el, însă, din cauza unor defecțiuni tehnice, s-a prăbușit. Tânărul aviator  a murit în apropierea localității Bănești din Câmpina, unde a fost ridicat un monument în memoria lui. Este înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

Alături de Henri Coandă, de Traian Vuia și de alte nume celebre, Aurel Vlaicu poate fi considerat unul dintre precursorii aeronauticii moderne și unul dintre părinții aviației mondiale.

Editor: I.F.A.