You are currently viewing Opoziția din Rusia cheamă la „o amiază împotriva lui Putin”, în ultima zi de scrutin

Opoziția din Rusia cheamă la „o amiază împotriva lui Putin”, în ultima zi de scrutin

Rusia se află în plin proces electoral, iar duminică este a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale, la care au participat deja peste jumătate din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot, informează EFE.

Opoziţia a lansat un apel numit „Amiază fără Putin”, care constă în a merge duminică la uşile secţiilor de votare la orele locale 12:00 pentru a-şi arăta respingerea faţă de şeful de la Kremlin, notează Agerpres.

După cum a informat Comisia Electorală Centrală (CEC), vineri şi sâmbătă şi-au exercitat dreptul de vot peste 50% dintre alegători, în timp ce 2,6 milioane au făcut-o anticipat, mulţi dintre ei fiind soldaţi şi locuitori ai diverselor regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia.

Duminică are loc votarea în secțiile deschise de Rusia la misiunile din străinătate, inclusiv în România și în Republica Moldova, la Chișinău, precum și în regiunea transnistreană. În stânga Nistrului, Rusia a deschis șase secții de votare, în ciuda protestelor guvernului moldovean împotriva organizării alegerilor ruse pe un teritoriu pe care nu îl controlează. În România, votul pentru are loc la Ambasadei Rusiei de din București și la Consulatul General din Constanța.

Înainte de moartea sa, Navalnîi sperase să folosească votul pentru a demonstra nemulțumirea publicului atât față de război, cât și față de stăpânirea cu mână de fier a lui Putin.

El a cerut alegătorilor să voteze, în număr cât mai mare, pe 17 martie laora 12.00 denumind acțiunea „Amiază împotriva lui Putin”. După moartea sa, mesajul a fost preluat de soția sa și de alți lideri importanți ai opoziției ruse.

Editor: I.F.A.