You are currently viewing Creștinii ortodocși au intrat, astăzi, în Postul Paștelui

Creștinii ortodocși au intrat, astăzi, în Postul Paștelui

Postul Paştelui începe, astăzi, 18 martie şi reprezintă o perioadă de pregătire a minţii, sufletului şi trupului credincioşilor pentru Învierea Domnului, sărbătorită anul acesta în data de 5 mai. Această perioadă reprezintă cea mai lungă şi aspră perioadă de abstinenţă din calendarul creştin ortodox. Acest post face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

În teologia ortodoxă, postul nu este înţeles numai ca abstinenţă alimentară, ci ca o practică-test pentru îndepărtarea de patimi. Mai exact, oamenii nu renunță numai la alimentele de origine animală, ci și la gândurile rele și la poftele trupești.  De asemenea, în timpul celor 40 de zile de post credincioșii nu trebuie să facă fapte rele sau să aibă gânduri necurate despre oamenii din jur. În plus, cel mai drastic post de peste an cere o curățare din toate punctele de vedere, rugăciunea fiind cea mai importantă.

Pe parcursul postului există doar două dezlegări, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește, de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Totodată, în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri.

După ce au ținut post, creștinii trebuie să se spovedească pentru a putea, mai apoi, să se împărtășească. Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căință. Se face, de obicei, în ultima săptămână de dinainte de Înviere.

AUTOR: F.S.