You are currently viewing Ministrul Energiei, în județul Dâmbovița: România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni, aici, la Doicești

Ministrul Energiei, în județul Dâmbovița: România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni, aici, la Doicești

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, dar și reprezentanți ai Nuclearelectrica și RoPower au vizitat, astăzi, amplasamentul viitoarei centrale nucleare modulare de la Doicești. În cadrul unei conferințe de presă organizată în comuna dâmbovițeană, Burduja a afirmat că are încredere în acest proiect, asigurând dâmbovițenii că pe primul loc este pusă siguranța.

„Prea mulți ani ne-am obișnuit să prindem din urmă, adesea gâfâind, trecutul altora. E momentul să scriem noi viitorul lumii. Și viitorul energiei acesta este. Primul meu mesaj este așadar unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul 2050.

Energia nucleară înseamnă o energie cu emisii zero, înseamnă o energie sigură. Am spus-o și noi de fiecare dată. În trilema energetică vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța. Asta înseamnă că trebuie să avem întotdeauna și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul. Energia nucleară și în mod special aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice”, a precizat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a precizat că tehnologia NuScale este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume.

Avem aici la Doicești unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național. Am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă și din praful rezultat de pe urma curățării acestui loc și pregătirii acestui loc se ridică această minune. De altfel, umanitatea, pe parcursul ei, întotdeauna și-a propus și lucruri mărețe și de foarte multe ori a și reușit. Despre un asemenea lucru este vorba aici. Al doilea element de încredere este tehnologia NuScale. Oricât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării, dacă sunt onești, dacă respectă parcursul occidental al României, vor fi corecți în a spune că este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume.

Iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doicești, în România”, a conchis ministrul Energiei.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, a declarat că proiectul are susținerea Guvernului Statelor Unite ale Americii.

AUTOR: F.S.