You are currently viewing Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei Române, a vizitat NATO

Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei Române, a vizitat NATO

Marți, 19 martie 2024, Custodele Coroanei și Principele Consort au vizitat sediul central al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. A întâmpinat ES Dan Neculăescu, ambasadorul României la NATO. Cu această ocazie, a fost inaugurată, la sediul Delegației Permanente a României la Organizația Nord-Atlantică, Expoziția de Fotografie ”Contribuția Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO și UE 2002-2023”, a cărei prezentare a fost făcută de doamna Claudia Nicolae, director general Agerpres.

Prezența la sediul NATO a reprezentat o oportunitate pentru o întrevedere cu Secretarul General Adjunct al Organizației, domnul Mircea Geoană. La întâlnire au luat parte Allison Hart, director adjunct al Biroului Personal, Marie-Doha Besancenot, asistent al Secretarului General pentru diplomație publică, Adrian Matei, ofițer NATO pentru Politicile de Securitate și Afaceri NATO, și Dragoș Manea, asistent personal al Secretarului General Adjunct.

Din partea României au fost prezenți ES Dan Neculăescu, ES doamna ambasador Andreea Păstârnac, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoș-Dumitru Iacob și cancelarul Casei Majestății Sale, domnul Traian Sârcă.

Familia Regală și demnitarul NATO au efectuat un schimb substanțial de opinii pe marginea situației de securitate actuale și a modului în care organizația contribuie la reducerea riscurilor asociate acestei situații. În context, au fost evocate grava amenințare securitară și efectele pentru populație ale agresiunii ruse în Ucraina. Au fost amintite atașamentul României față de valorile Organizației Nord-Atlantice, dar și contribuția esențală a acesteia la arhitectura europeană de securitate, inclusiv a țării noastre. În context, a fost amintită și contribuția Regelui Mihai la integrarea euroatlantică a României, prin cele 17 vizite în state-membre efectuate între anii 1997 și 2006.