You are currently viewing La Târgoviște va avea loc cea de-a XXVII-a ediție a Concursului Național de Interpretare W. A. Mozart

La Târgoviște va avea loc cea de-a XXVII-a ediție a Concursului Național de Interpretare W. A. Mozart

COMUNICAT DE PRESĂ

Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște va găzdui, în perioada 25 – 27 martie a. c., cea de-a
XXVII-a ediție a Concursului Național de Interpretare W. A. Mozart. Acest concurs de tradiție este
realizat în colaborare cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Consiliul
Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Primăria Municipiului Târgoviște și Clubul „Rotary” Târgoviște și are ca partener principal Asociația de Părinți „Bălașa Doamna”, căruia i se alătură un număr consistent de sponsori.
Participă 165 elevi din clasele a V-a – a XII-a din sistemul național de învățământ, la următoarele
7 secțiuni: pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat din lemn, instrumente de alamă și instrumente de percuție, canto clasic, muzică de cameră. Sunt reprezentate următoarele județe: Argeș, Bistrița Năsăud, Brașov, Brăila, Constanța, Dâmbovița, Galați, Mureș, Prahova, Neamț, Vâlcea, precum șimunicipiul București.

Noutatea ediției din acest an este Concursul de Interpretare „W. A. Mozart Junior”, derulat în data de 25 martie, care se adresează elevilor claselor I – a IV-a. S-au înscris 61 de elevi la secțiunile:
pian, vioară, corzi grave, reprezentând 8 județe. Ca urmare a parteneriatului cu Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească”, toți participanții în cadrul concursului vor putea vizita gratuit muzeele târgoviștene, în baza ecusonului de participare.

Participanții care doresc să concureze pentru obținerea trofeului, la fiecare secțiune, vor
interpreta obligatoriu o lucrare din creația compozitorului W. A. Mozart, iar câștigătorii trofeului vor susține un recital în cadrul ediției următoare a concursului. Juriul este alcătuit, pentru fiecare secțiune, din trei membri, specialiști în domeniu, din instituții de învățământ preuniversitar și superior. Președintele de onoare al juriului este o personalitate a mediului muzical, dl conf. Univ. dr. Ladislau CSENDES.
Menționăm că în acest an concursul este înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale
și Internaționale, cu finanțare, la poziția 63, aprobat prin OME nr. 3468/29 ianuarie 2024. Ediția anterioară s-a bucurat de un număr impresionant de participanți – 238 -, dornici să-și pună
în valoare talentul și abilitățile artistice. Astfel, au participat elevi de la unități de învățământ din județele: Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Mureș, Olt, Prahova, Vâlcea, Vrancea, precumși din municipiul București. Juriul a fost alcătuit din cadre didactice de la: Universitatea Națională deMuzică București, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București, Filarmonica „George Enescu” București, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, Colegiul de Arte „Carmen Silva” Ploiești și, bineînțeles, din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște.

Concursul se desfășoară după următorul program:
– Luni, 25 martie: secțiunea Mozart Junior
– Marți, 26 martie: Concursul Național de Interpretare „W. A. Mozart”
– Miercuri, 27 martie: Concert Mozart, susținut de Orchestra camerală Concertino și Corul
Cantabile ale Liceului de Arte „Bălașa Doamna” și laureați ai ediției a XXVI-a.

Echipa de organizare