You are currently viewing În Ialomița se va construi primul aeroport privat din România

În Ialomița se va construi primul aeroport privat din România

România va avea primul aeroport privat pe locul fostului aerodrom militar Alexeni, din județul Ialomița, care va fi transformat în urma unei investiții de 400 de milioane de euro.

Consiliul Județean a concesionat, pe 49 de ani, 350 ha de teren unei firme care are la dispoziție patru ani ca să facă noul aeroport.

Avant Airports SRL, firma câștigătoare, e din România și are acționari doi români și un moldovean. Iar asociată în afacere e Automagistral-Pivden, o companie ucraineană abonată la contracte cu statul în țara vecină, aflată în război.

Aeroportul ar urma să aibă un terminal de 30.000 de metri pătrați, pentru pasageri, și un flux anual de 6,5 milioane de călători. Prin terminalul cargo, de 20.000 de metri pătrați, ar urma să treacă anual peste 10.000 de tone de marfă.

Mai sunt 30.000 metri pătrați dedicați reparării și întreținerii aeronavelor.

În proiectul prezentat de Avant Airports SRL sunt planificate un parc fotovoltaic pentru independența energetică a aeroportului și o școală de aviație. În plan mai există un hotel, o gară și zone de agrement.

Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, a transmis Consiliul Județean.

În schimbul terenului, Consiliul Județean Ialomița va primi anual 400.000 de euro (2 milioane de lei).

Editor: I.F.A.