You are currently viewing Radu Popa: Poezia e favorul pe care Dumnezeu l-a făcut câtorva oameni aleși, care au primit acces la inspirație

Radu Popa: Poezia e favorul pe care Dumnezeu l-a făcut câtorva oameni aleși, care au primit acces la inspirație

Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită în fiecare an pe 21 martie și este o ocazie de a celebra arta și puterea cuvântului. Instituită de către UNESCO în 1999, această zi își propune să promoveze lectura, scrierea, publicarea și învățarea poeziei în întreaga lume.

„Poezia e favorul pe care Dumnezeu l-a făcut câtorva oameni aleși care au primit acces la inspirație”, scrie cu acest prilej, deputatul Radu Popa, pe pagina sa de socializare, trecând în revistă creatori emblematici de versuri.

„Azi, când sărbătorim ziua internațională a poeziei, mi’e tot mai greu să aleg din grădina cu viță aleasă a liricii românești și internaționale.
✒️Oare Esenin nu ar merita și el un citat din “focul vânăt e gonit de vânt”?
✒️Dar Ion Gheorghe, un poet foarte talentat dar prea puțin mediatizat cu a sa credință ca “Era vremea când se scuturau cămășile de nuntă ale semințelor apelor” ?
✒️Dar Nina Cassian-O, Doamne! ce baladă a inimii!-“Dac-ai veni, ar zvâcni o mie de păsări în colivii și ca legătură de chei a Pământului/ar zăngăni apele sub mâinile vântului”…?
✒️Dar Eminescu? Dar Nichita nepământeanul? Dar Păunescu, singurul proprietar de legendă din toată lirica contemporană? Oricare dintre ei este o fântână simfonică care merită tot respectul auditoriului.
Am ales să vă reamintesc un poem scris de gigantul meu favorit-Lucian Blaga-si prin el să acordăm respectul cuvenit întregii galerii de poeți care au înfrumusețat lumea cu splendoarea spiritului lor.
“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină –
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc
şi flori şi ochi şi buze şi morminte.”

AUTOR: F.S,