You are currently viewing A murit criticul literar Nicolae Manolescu

A murit criticul literar Nicolae Manolescu

Criticul literar Nicolae Manolescu a murit sâmbătă, la vârsta de 84 de ani, potrivit gazetarului Cristian Tudor Popescu care a publicat informația pe pagina sa de Facebook. Nicolae Manolescu fusese internat vineri la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui stop cardiac.

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, în 1939, la Râmnicu Vâlcea, este unul dintre cei mai importanți critic și istorici literari români, profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

A activat și ca politician după Revoluția din 1989, dar și ca Ambasador al României la UNESCO. În prezent, era președintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul revistei România literară.

Lucrarea sa fundamentală este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. În decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit.

Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Nicolae Manolescu este membru fondator al Alianței Civice. A devenit președinte al Partidului Alianța Civică (PAC) în iulie 1991. Partidul a fost membru al Convenției Democrate Romane, pe listele căreia Nicolae Manolescu a fost ales, în septembrie același an, senator.

În 1992, PAC împreună cu PL’93 au înființat Alianța Naționala Liberală (ANL). La Congresul extraordinar al ANL, Nicolae Manolescu a fost desemnat candidat la președinție.

Nicolae Manolescu și-a depus candidatura la președinție pe 20 septembrie 1992.

În 1998, P.A.C., partidul înființat de Nicolae Manolescu, fuzionează cu PNL, într-o tentativă de unificare a mișcării liberale.

În 2000, Nicolae Manolescu a demisionat din funcția de președinte al Consiliului Național al PNL și se retrage din viața politică.

Editor: I.F.A.