You are currently viewing Astăzi este Buna Vestire, prima zi de dezlegare la pește din Postul Paștelui. Vezi ce tradiții sunt legate de această sărbătoare

Astăzi este Buna Vestire, prima zi de dezlegare la pește din Postul Paștelui. Vezi ce tradiții sunt legate de această sărbătoare

Creștinii celebrează, astăzi, Buna Vestire sau popular Blagovestenia, praznic în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie, iar anul acesta pică în timpul Postului Paştelui şi este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent de ziua în care pică.

În calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, pentru că este ziua în care are loc primul cântec al cucului, care anunţă venirea primăverii. În preajma echinocțiului de primăvară, moment de răscruce al naturii, când se întorc păsările călătoare, se pot face predicții cu privire la starea vremii. În anumite zone ale țării, este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Căci orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun.

În unele regiuni ale ţării, membrul casei care se trezeşte primul, tămâiază toată casa pentru ca spurcăciunile să stea departe de ogradă. După ce s-a tămâiat casa, se continuă cu animalele şi pomii fructiferi.

În unele sate din România se obişnuieşte ca în ziua Bunei Vestiri să se aprindă focul în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel se crede că îngerii se încălzesc, mănâncă și beau apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.

Tradiția ne mai spune și că în ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

Se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și în ziua de Paști. Conform unei alte superstiții dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat. Dacă în ziua de Blagoveștenie va fi frumos, anul va fi unul bun, iar dacă vremea în ziua de Blagoveștenie este una amestecată, când soare, când ploaie, atunci anul nu va fi tocmai bun.

AUTOR: F.S.