You are currently viewing Alina Gorghiu: Rog părinții, bunicii, cadrele didactice, să raporteze și faptele de consum de droguri, nu doar pe cele de violență

Alina Gorghiu: Rog părinții, bunicii, cadrele didactice, să raporteze și faptele de consum de droguri, nu doar pe cele de violență

Alina Gorghiu a spus, în cadrul unei dezbateri în comisia de învățământ din Senat, că e nevoie de educație juridică în școli și a subliniat că profesorii și elevii în egală măsură trebuie să cunoască procedurile în cazurile de violență și consum de droguri. Aceasta le-a cerut părinților și profesorilor să nu se teamă să raporteze cazuri de consum de droguri.

Potrivit unui raport al Ministerului Justiției în anul trecut școlar, 2022-2023 au fost voluntari avocați și juriști în 1700 de școli din țară ca să le explice copiilor despre cum funcționează legile și care sunt consecințele.

Partea de prevenție trebuie făcută mult mai bine, dar în același timp trebuie să și învățăm aceste proceduri, pentru că e simplu să spui nu avem proceduri, nu avem cadru legal, nu avem nimic, când în realitate, trebuie să informăm și pe elevi, trebuie să se informeze și cadrele didactice mult mai bine”, a spus ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a mai spus că profesorii și părinții trebuie să semnaleze cazuri suspecte de consum de droguri:

Rog părinții, rog bunicii, profesorii, rog cadrele didactice ca pe lângă faptele de violență pe care le raportează, să încerce să raporteze și aceste fapte de consum de droguri. Este imposibil să nu vedeți când un copil are ochi injectați. Este imposibil să nu vedeți când un copil în școală este ultra-agitat sau violent. Vă rog să nu vă temeți de reacția părinților. Vă rog să nu vă temeți de reacția societății, a presei. Vă rog să raportați aceste cazuri. Sunt mult mai multe decât cele raportate și o să ajung și la această diferență dintre ceea ce ne spunea doamna ministră Ligia Deca și ceea ce ne spune sistemul judiciar. Și poliția. Da, diferența aceasta apare tocmai pentru că modalitatea de raportare este alta, nu se mai întoarce sesizarea de la poliție, nu se mai aduce la cunoștință școlii, probabil, dar vă spun că faptele raportate de poliție sunt, și le știți, a spus Gorghiu.

editor: I.F.A.