You are currently viewing Cehia a destructurat o rețea de propagandă rusă, care urmărea implicarea în alegerile europarlamentare

Cehia a destructurat o rețea de propagandă rusă, care urmărea implicarea în alegerile europarlamentare

Serviciile secrete din Cehia au destructurat o rețea finanțată de Moscova care difuza propagandă rusă și exercita influență în întreaga Europă, inclusiv în Parlamentul European, a anunțat miercuri, 27 martie, premierul ceh Petr Fiala, potrivit agenției France Presse, citată de The Moscow Times.

Gruparea a folosit site-ul de știri Voice of Europe (Vocea Europei), cu sediul la Praga, pentru a publica informații care urmăreau să descurajeze Uniunea Europeană să trimită ajutor Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.

În urma raportului contrainformațiilor cehe, guvernul de la Praga i-a inclus pe lista națională de sancțiuni pe politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk și pe cetățeanul ucrainean și israelian Artem Marchevskyi, care a condus site-ul de știri voiceofeurope.com – pentru că au dus o operațiune de influență pro-rusă în Europa, a declarat Ministerul de Externe ceh, citat de Reuters.

Viktor Medvedchuk și Artyom Marchevsky au încercat să influențeze alegerile pentru Parlamentul European cu ajutorul banilor din Rusia.

Potrivit informațiilor obținute de „Deník N”, cazul va viza și partidul german AfD și politicieni din Franța, Belgia, Țările de Jos și Ungaria.

Acțiunile lui Medvedciuk și Marchevskyi pregăteau terenul propagandistic înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din acest an, inclusiv sprijin financiar pentru politicieni europeni, a spus ministerul.

BIS a declarat pe rețeaua de socializare X că a descoperit activitățile unei rețele de influență finanțate de Rusia în Republica Cehă.

Acțiunea BIS a descoperit modul în care Rusia folosește influența pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene și cum încearcă să influențeze procesele politice din țările noastre”, se arată în comunicat.

Editor: I.F.A.

Înapoi la site