You are currently viewing Guvernul a prelungit plafonarea la gaze și curent

Guvernul a prelungit plafonarea la gaze și curent

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță prin care se continuă schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune.

Aşa cum am promis, menţinem mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze încă un an, până la 31 martie 2025, pentru ca populaţia, dar şi companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejaţi faţă de o eventuală volatilitate de pe piaţa energiei şi gazelor naturale, în actualele condiţii de impredictibilitate pe plan global. Avem în acest moment o piaţă care a trecut de perioada tulbure şi incertitudine. Am asigurat şi ne dorim să asigurăm stabilitate.

Suntem printre ţările din UE în care preţurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon şi cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz şi la consumatorii de energie electrică, cu un consum de peste 300 kWh/lună”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat de News.ro.

Ministerul Energiei subliniază că se va asigura, de asemenea, că revenirea la mecanismele pieţei libere se va face etapizat şi cu asigurarea unui preţ corect pentru români.

Astfel, în procesul de tranziţie la piaţa liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziţionat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puţin egală cu 50% din consumul clienţilor din portofoliu.

Editor: I.F.A.