You are currently viewing Lege: Se consideră acte de hărţuire la locul de muncă şi cele din delegaţii sau team-building-uri

Lege: Se consideră acte de hărţuire la locul de muncă şi cele din delegaţii sau team-building-uri

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, o lege care extinde noţiunea de „loc de muncă” astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă.

Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Convenţiei nr.190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii, adoptată de către Organizaţia Internaţională a Muncii la cea de-a 108-a sesiune a Conferinţei Internaţionale a Muncii, la Geneva, la 21 iunie 2019.

Ratificarea convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii aduce mai multă claritate în legislaţia naţională. Unele dintre fapte devin infracţiuni prin raportarea la legislaţia penală, civilă sau contravenţională, după caz. De asemenea, proiectul extinde noţiunea de <loc de muncă> astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă”, se arată în raportul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.

Astfel, angajații, persoanele în perioada de probă, de ucenicie, în practică, sau chiar foştii salariați, vor fi protejați în caz de „violenţă și hărțuire” la locul de muncă. Acest concept acoperă, pe lângă abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea şi mobbingul, hărţuirea sexuală, ameninţările și urmărirea sau supravegherea.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunțat că ratificarea convenţiei OIM aduce mai multă claritate în legislaţia naţională. Drept urmare, actul normativ se va extinde și la delegaţii, team-building-uri sau orice spaţii publice sau private care au legătură cu activitatea profesională.

Editor: I.F.A.