You are currently viewing Primar Corbii Mari: nu înțeleg de ce este nevoie să ajungem în situația în care să avem deșeuri pe străzi, pe drumuri, pe câmpuri

Primar Corbii Mari: nu înțeleg de ce este nevoie să ajungem în situația în care să avem deșeuri pe străzi, pe drumuri, pe câmpuri

A venit primăvară, vremea s-a ameliorat, iar reprezentanții administrației din Corbii Mari, ca orice buni gospodari s-au apucat de curățenie generală. Un prilej de observații cu gust amar, pentru primarul Ionuț Bănică, uimit de cantitatea mare de gunoaie găsită pe spațiul public și de lipsa de interes a cetățenilor pentru un mediu curat și sănătos. Pentru ca această situație să se schimbe, edilul anunță că va lua măsuri drastice și urgente.

Vom derula activități, cu sprijinul operatorului de salubrizare, până când vom avea o comună complet curată.
Acum însă, vreau să punctez câteva lucruri despre această situație.
Vă spun, sincer, că este un subiect extrem de sensibil și important pentru mine.
În primul rând, pentru că nu înțeleg de ce este nevoie să ajungem în situația în care să avem deșeuri pe străzi, pe drumuri, pe câmpuri în condițiile în care operatorul de salubrizare își face datoria și trece pe la fiecare gospodărie pentru a prelua deșeurile de 6 ORI pe lună. Trece de 4 ori pentru a colecta deșeurile menajere și de 2 ori pentru a colecta deșeurile selective. Mai mult, în perioada următoare, vom amenaja, în fiecare sat, insule pentru depozitarea deșeurilor selectate( sticlă, carton, plastic,metal).
În al doilea rând, pentru că este o situație care chiar mă frământă și voi face tot ceea ce îmi va stă în putere pentru a o STOPA. Și când spun că mă frământă, ma refer la faptul că mă deranjează foarte mult să știu că, deși avem infrastructura necesară să păstrăm curățenia, ajungem în situația în care suntem nevoiți să alocăm bani în plus, de la bugetul local, pentru a derula activități de curățare, precum cea de astăzi. Activități care COSTĂ, și deloc puțin, și care implică eforturi din partea atâtor persoane. Sunt bani pe care îi puteam folosi pentru alte proiecte care să dezvolte comuna Corbii Mari și mai mult.
Am crescut atât de mult, în ultimii 8 ani, ca și comună, încât este chiar păcat să nu ne bucurăm de reușitele noastre din cauza unor asemenea fapte.
DEZAPROB, astfel, fără niciun dubiu, comportamentele iresponsabile care ne aduc în această situație și caut, prin orice mijloace, să devenim cu adevărat responsabili în acest sens. Dar, din nefericire, nu ține doar de mine și VĂ ROG, pe această cale, să mă ajutați.
În consecință, vă anunț ce voi face și ce MĂSURI voi dispune pentru început:
– vom monta camere de supraveghere în zonele respective (le știm cu toții);
– persoanele care vor arunca deșeuri în locuri nepermise vor fi sancționate aspru (s-au mai aplicat sancțiuni și în trecut și nu au fost deloc mici);
– vom derula cât mai multe acțiuni de prevenire, conștientizare și control, alături de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.
Nu în ultimul rând, REPET, asemenea acțiuni VOR CONTINUA.
Și dacă tot am abordat acest subiect, vă dau și o VESTE BUNĂ, care, personal, îmi dă mari speranțe că ne-ar putea ajuta să rezolvăm această problemă. Folosind fonduri europene, vom realiza un CAV (CENTRU DE COLECTARE CU APORT VOLUNTAR) în comuna Corbii Mari, unde cetățenii vor putea aduce deșeurile selectate.
Este o investiție la care țin enorm, care are puterea de a schimba în bine comuna și care, totodată, este un pas uriaș în dezvoltarea comunei noastre la standarde europene.
Câteva date despre investiție:
– se află în procedură de achiziție publică
– am speranța ca, în cel mult 2 luni, să începem și construcția propriu-zisă
– valoarea este de 4.554.166,99 LEI, adică aproximativ 911 mii EURO, și se derulează prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență)
Câteva date despre CAV-uri:
– reprezintă o necesitate în marile centre urbane și vor deveni indispensabile și la nivel de municipii/orașe/comune fiind un factor pentru dezvoltarea și modernizarea sistemelor de management integrat al deșeurilor
– containerele vor asigura colectare separată pentru diferite categorii de deșeuri, fie menajere, fie pentru cele de fluxuri speciale precum: deșeuri voluminoase, textile, din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, de echipamente electrice, electronice și baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, de grădină sau din construcții și demolări.
Am încredere că, împreună, vom reuși!”, transmite edilul.

AUTOR: F.S.