You are currently viewing Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița: Începând cu 1 aprilie, reprezentanții MAI vor efectua verificări ale identitatii prin intermediul dispozitivelor mobile

Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița: Începând cu 1 aprilie, reprezentanții MAI vor efectua verificări ale identitatii prin intermediul dispozitivelor mobile

În contextul intrării României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița anunță operaționalizarea, la nivel național, a unui nou sistem de verificare a documentelor de identitate, cu ajutorul aplicației EDAC (acronim pentru „Evidenţa Documentelor de identitate şi verificarea Autenticităţii acestora cu Caracteristicile persoanelor verificate”), instalată pe telefoane mobile și tablete.

Astfel, verificarea se face imediat, cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicația EDAC, dezvoltată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Actul de identitate este scanat și rezultatele apar pe ecran în câteva secunde, astfel că interacțiunea se derulează mult mai rapid.

La data de 31 martie 2024, odată cu aderarea României la spațiul Schengen, controalele la frontierele aeriene și maritime sunt eliminate, iar călătorii către/dinspre alte State Membre UE nu vor mai fi supuse acestor controale. Cu toate acestea, vor fi realizate activități de verificare a identității în vederea stabilirii legalității persoanelor.

Începând cu 1 aprilie, jandarmi dâmbovițeni, alături de ceilalți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, vor efectua aceste verificări prin intermediul dispozitivelor mobile de tip smartphone, având acces la bazele de date pentru scopuri operaționale”, transmite Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița.

AUTOR: F.S.