You are currently viewing Custodele Coroanei Române a vizitat Ministerul Apărării Naționale

Custodele Coroanei Române a vizitat Ministerul Apărării Naționale

Marți, 2 aprilie 2024, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au fost oaspeții Ministerului Apărării Naționale, cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la aderarea României la NATO. La 2 aprilie 2004, a fost arborat oficial drapelul țării noastre la sediul NATO, patru zile după ce România a aderat la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (29 martie 2004), prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

NATO însăși împlinește, la 4 aprilie, 75 de ani de la fondarea alianței, la Washington D.C. (4 aprilie 1948).

Custodele Coroanei și Principele Radu au fost întâmpinați de domnul Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale. În holul de onoare al ministerului, ministrul a luat cuvântul, evocând momentul aniversar și importanța pentru România a calității de membru NATO, a parteneriatelor strategice dintre Românie, SUA și Uniunea Europeană, mai ales în contextului conflictului din Ucraina și al situației geopolice sensibile din Republica Moldova.

Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au adresat un cuvânt celor prezenți despre felul în care Familia Regală, de-a lungul aproape trei decenii, din martie 1997 până astăzi, a conlucrat cu 16 guvernări românești succesive pentru a aprofunda, în societatea românească și în mediul transatlantic, înțelegerea aportului României la NATO și UE.

A fost, cu același prilej, evocat proiectul Invictus România, o inițiativă națională, deopotrivă militară și civică, de a reintegra în societate pe eroii României de astăzi, militarii veterani răniți în teatrele de operații.

Cu ocazia împlinirii a două decenii de când România a devenit membru NATO, ministrul a oferit MS și ASR medalia aniversară a MApN instituită cu ocazia acestei sărbătoriri.