You are currently viewing Statul român a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation

Statul român a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation

Direcția Alba a Administrației Naționale a Finanțelor (ANAF) a pus sechestru pe acțiunile deținute de compania Gabriel Resources, printr-o firmă din Marea Britanie, la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). România are de recuperat de la Gabriel Resources aproape 10 milioane de dolari.

Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obligat Gabriel Resources, pe 8 martie, să plătească statului român aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată, în urma victoriei României. Hotărârea este obligatorie pentru părți, iar suma datorată atrage, până la data plății, o dobândă echivalentă cu rata titlurilor americane de trezorerie la 3 luni.

Deciziile tribunalelor de arbitraj au titlu executoriu, inclusiv în ceea ce privește cheltuielile de judecată.

Pe de altă parte, compania are posibilitatea de a face apel la decizia instanței, lucru pe care a transmis că îl analizează.

Gabriel Resources a reiterat că mai are circa 1,5 milioane de dolari în conturi, care ar urma să-i ajungă până la sfârșitul lunii viitoare, și a precizat că poartă discuții cu actualii săi investitori, precum și cu ″alte părți interesate″, pentru a obține fonduri suplimentare, necesare inclusiv pentru finanțarea eventualei formulări a unei solicitări de anulare a deciziei ICSID. Totodată, compania a avertizat că există riscul să nu poată obține bani în plus, ceea ce i-ar pune în pericol chiar existența ca entitate juridică.

Editor: IFA