You are currently viewing Peter Pellegrini a fost ales președinte al Slovaciei

Peter Pellegrini a fost ales președinte al Slovaciei

Peter Pellegrini, 48 de ani, candidatul guvernului naţionalist de stânga, a câştigat. sâmbătă, 6 aprilie, alegerile prezidenţiale din Slovacia, consolidând controlul premierului prorus Robert Fico asupra puterii, transmit agențile Reuters, preluată de News.ro, și AFP, citată de Agerpres.

Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, l-a învins pe pro-occidentalul Ivan Korcok, un fost diplomat, cu 53% din voturi, scrie BBC.

Slovacia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei înainte ca Fico să ajungă la putere, în octombrie, în urma unui angajament de a opri livrările de stocuri militare ale armatei slovace către Kiev. Odată cu înlocuirea Zuzanei Caputova de către Pellegrini, Ucraina a pierdut definitiv o voce de sprijin într-o capitală a UE și a NATO.

Voi fi un preşedinte care va sprijini guvernul în eforturile sale pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor”, a declarat Pellegrini la sediul său de campanie.

Voi face totul pentru ca Slovacia să rămână pentru totdeauna de partea păcii şi nu de partea războiului”, a promis el.

Korcok şi-a recunoscut înfrângerea şi şi-a felicitat adversarul. El şi-a exprimat speranţa că „Pellegrini va fi independent şi că va acţiona conform propriilor convingeri şi fără ordine”.

Editor: IFA