You are currently viewing Elevii Școlii Gimnaziale ,,Tudor Vladimirescu” din Târgoviște învață ,,ABC-ul emoțiilor”

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Tudor Vladimirescu” din Târgoviște învață ,,ABC-ul emoțiilor”

„La Școala Gimnazială ,,Tudor Vladimirescu” din Târgoviște este în plină desfășurare proiectul ,,ABC-ul emoțiilor”, derulat de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița.

Elevii clasei I A (Clasa Curcubeu) au desfășurat activitatea „Identificarea emoțiilor negative”, temă ce le-a adus provocări, jocuri, momente de reflecție și înțelegere. Elevii au început cu jocul de energizare ,,Cald și rece”. Fiecare participant a fost legat la ochi și a încercat să-l găsească pe ursulețul Lilu, elevul fiind orientat doar de sfatul spectatorilor-ghizi. Atât participanții, cât și spectatorii au trăit deopotrivă emoții diverse pe care au învățat să le denumească. Au experimentat bucuria, încântarea, mulțumirea, dar și furia, dezamăgirea, îngrijorarea, completând apoi pe baza jocului derulat și a emoțiilor trăite, tabelul „Emoțiile mele. Cum m-am simțit?”. În continuare, au dat exemple și de alte situații cotidiene în care au experimenta furia, dezamăgirea, îngrijorarea, construind ,,Copacul emoțiilor noastre”, dar și ,,Copacul personal”. Au încheiat activitatea cu jocul ,,Masaj la Zoo” și completarea fișei de feed-back.

Astfel, cei mici au înțeles că emoțiile îi însoțesc permanent. Ele pot fi funcționale sau distructive în funcție de situația trăită. Au învățat că așa-zisele emoții negative pot avea un impact pozitiv dacă știu să reflecteze asupra situațiilor prin care trec. Furia și dezamăgirea pot crește performanța și dorința de a atinge un obiectiv , după cum îngrijorarea îi ajută să supraviețuiască sau le dă semnale să nu se avânte, să nu se expună unui pericol.
Cu pași micuți, dar siguri, ,,curcubeii” au devin conștienți de emoțiile lor, au vorbit liber despre ele, dovedind inteligență emoțională.

AUTOR: F.S.