You are currently viewing Remus Pricopie: Sondajele online au devenit un instrument în arsenalul comunicatorilor și politicienilor pentru a influența opinia publică

Remus Pricopie: Sondajele online au devenit un instrument în arsenalul comunicatorilor și politicienilor pentru a influența opinia publică

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat, vineri, că va demara, în contextul anului electoral, un amplu proces de cercetare pe teme aflate în dezbaterea publică. Rectorul Remus Pricopie a afirmat că sondajele online sunt o armă cu care politicienii influențează opinia publică.

În contextul acestui an electoral, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prin Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice, va demara un amplu proces de cercetare, legat de teme relevante, aflate în dezbaterea publică, precum cultura democratică a populației, agenda problemelor publice, valori și atitudini pro și antieuropene, prezența unor opinii de tip xenofob, rasist, extremist etc.”, potrivit unui  comunicat transmis de SNSPA.

Conform sursei citate, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a luat această decizie, la propunerea Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice (SNSPA), condus de prof. univ. dr. Alfred Bulai.

Remus Pricopie atrage atenția că este necesar ca publicul să conștientizeze problemele din spatele unor sondaje online.

Sondajele online au devenit un instrument în arsenalul comunicatorilor și politicienilor pentru a influența opinia publică. Adesea, sunt realizate fără respectarea standardelor științifice riguroase, punând în pericol validitatea și reprezentativitatea datelor, precum și încrederea publicului în acest instrument de cercetare socială.

Este imperativ ca publicul să fie conștient de aceste probleme și să fie mai exigent în evaluarea datelor prezentate în spațiul public. Rezultatele sondajelor realizate online trebuie privite cu prudență, nuanțat și fără generalizări. Aceasta deoarece sondajele online nu sunt reprezentative pentru populația României, mai ales atunci când vorbim de opțiuni politice ṣi comportament electoral. Fără astfel de precizări clare din partea celor care le promovează în spațiul public, ele devin simple instrumente de manipulare a populației. Manipularea nu trebuie tolerată, iar accesul la informație trebuie să fie un drept garantat pentru toți cetățenii”, a susținut rectorul SNSPA.

Editor: IFA