You are currently viewing ASPECTE CULTURALE ȘI SPIRITUALE ALE SĂRBĂTORILOR PASCALE, la Centrul European Pucioasa

ASPECTE CULTURALE ȘI SPIRITUALE ALE SĂRBĂTORILOR PASCALE, la Centrul European Pucioasa

Centrul Cultural European Pucioasa, împreună cu Universitatea Valahia din Targoviste -Facultatea de Stiințe Umaniste și Cercul de Toponimie Etnografie si Geografie Istorica „Ion Conea”, organizează pe 24 aprilie, de la ora 10.00 manifestarea Aspecte Culturale și spirituale ale Sărbătorilor Pascale.

Din program fac parte:

– Drumul către înviere în satul tradițional – conferință susținută de Gabriela Topa – cercetător etnograf;
– Film documentar – Obiceiuri și tradiții pascale în județul Dâmbovița;
– Expoziție de artă populară ”Camera curată” – Centrul Cultural Pucioasa;
– Ateliere de lucru -tehnici de încondeiat ouă/confecționat coronițe de salcie

„Pentru omul modern, a vorbi despre tradiție, înseamnă a fi cumva în urma societății, înseamnă a privi trecutul, a promova lucruri și fapte perimate.
Astăzi tradițiile și obiceiurile satului, atât cât comunitatea mai păstrează, și-au pierdut parte din adevaratele lor sensuri, rosturi si motivatii.
In satul vechi obiceiul era o formă de viață socială fixă, ce se desfășura într-un cadru bine stabilit, condiționat și legat organic de viața unui grup.
Din înțelepciunea populară aflăm că : ”Obiceiurile fac rânduiala; ele țin lumea în rosturile ei și-i face pe oameni mai buni că de n-ar fi ele ar lua-o fiecare cum ii vine și cum s-ar alege. Ele sunt învățătură veche din bătrâni, n-ai treabă să le strici!… Cât trăiești cu oamenii mergi cu ei în rand, păstrează ce-i moștenit din bătrâni și du lucrarea lor mai departe, să fi de cinste la ăi de-or venii după tine!

AUTOR: F.S.