You are currently viewing Astăzi începe Săptămâna Patimilor. Vezi ce tradiții se respectă în această perioadă

Astăzi începe Săptămâna Patimilor. Vezi ce tradiții se respectă în această perioadă

Creștinii ortodocși se află, de astăzi, în Săptămâna Patimilor, o perioadă în care preoții recomandă post, rugăciune și spovedanie, reprezentând o pregătire spirituală a creștinilor pentru sărbătoarea sfântă a Învierii Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât și de o pregătire trupească, postul se înăsprește, iar cei care nu au putut să-l țină până acum se străduiesc ca, cel puțin în această săptămână, să-l respecte. În aceste zile este bine ca toți credincioșii să fie împăcați cu toată lumea, să ierte și să-și ceară iertare.

În toate bisericile creștine au loc slujbe, denumite denii, care aduc aminte de ultimele zile trăite de Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. Suferința trăită de Hristos a permis umanității să fie iertată de păcate în fața Tatălui Ceresc, un act suprem de iubire. Cele mai cunoscute slujbe din Săptămâna Mare sunt cele din Joia Mare (Denia celor 12 evanghelii) şi Vinerea Mare (Prohodul Domnului).

În credința populară se crede că cine moare în această săptămână va ajunge direct în Iad, fiindcă Raiul este închis.

În Săptămâna Mare credincioșii fac curățenie generală în toată locuința. De luni și până miercuri inclusiv, oamenii pot face treabă pe lângă casă sau pot munci la câmp.

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor străvechi, în această perioadă consumarea câtorva alimente trebuie evitată. Astfel, credincioșii trebuie să se abțină de la a consuma urzici și oțet deoarece acestea au strânsă legătură cu patimile din ultimele clipe de viață ale Mântuitorului. Trebuie amintit faptul că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe dureri. Legenda spune că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet.

AUTOR: F.S.