You are currently viewing A doua zi de Paști – tradiții și superstiții respectate de români

A doua zi de Paști – tradiții și superstiții respectate de români

Creștinii ortodocși intră, astăzi, în Săptămâna Luminată, când totul stă sub semnul Învierii Mântuitorului. Se consideră că aceasta este ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci ajunge direct în Rai. În această săptămână nu se fac parastase pentru cei trecuti la cele vesnice, iar slujbele de inmormantare din Saptamana Luminata sunt oficiate dupa o randuiala speciala. Slujba inmormantarii este inlocuita de slujba Invierii. Începand din Duminica Sfintelor Pasti si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor: „Ingerul a strigat …”, iar credinciosii se saluta cu cuvintele: „Hristos a inviat!” si raspund: „Adevarat a inviat!”

În a doua zi de Paște 2023, în calendarul ortodox este celebrat Sfântul Mucenic Simeon, văr după mamă cu Iisus Hristos. Acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului și se numără printre creștinii care au pătimit pe vremea tiraniilor și persecuțiilor.

În această zi există, din vremuri vechi, o serie de tradiții care se respectă în diverse zone ale țării. Prima este că astăzi este bine să stropeşti casa cu agheazmă şi să dai de băut la rude.

Astăzi, are loc aşa-numita „umblare cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, tradiţia spunând că aceştia mergeau împreună la hora satului.

O altă tradiţie specifică Lunii Albe este stropirea cu apa. Se spune că acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, fiind readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

În unele sate din Transilvania, fetele îşi iau revanşă în cea de-a treia zi de Paşti, când e rândul băieţilor să fie stropiţi. Acest obicei îşi are rădăcinile în urmă cu doua mii de ani, când evreii i-au stropit cu apă pe adepţii lui Iisus care aduceau vestea Învierii.

AUTOR: F.S.