You are currently viewing Autorizația pentru vaccinul AstraZeneca a fost retrasă de Comisia Europeană, cu aplicare din 7 mai

Autorizația pentru vaccinul AstraZeneca a fost retrasă de Comisia Europeană, cu aplicare din 7 mai

Comisia Europeană a retras, la cererea gigantului farmaceutic AstraZeneca, autorizația de comercializare în statele membre a vaccinului dezvoltat de compania anglo-suedeză împotriva COVID-19, vaccin cunoscut sub numele „Vaxzevria”, folosit inclusiv în România. Decizia se aplică începând cu data de 7 mai 2024, conform documentului oficial publicat pe site-ul Comisiei, consultat de Știripesurse.ro, pe care îl atașăm mai jos.

AstraZeneca a depus cererea de retragere a autorizaţiei de comercializare a vaccinului pe data de 5 martie 2024, la mai bine de trei ani de când vaccinul anti-coronavirus a primit autorizația de comercializare (Decizia 698 din 29 ianuarie 2021 a Comisiei Europene).

În urma cererii companiei farmaceutice producătoare, Comisia Europeană a admis solicitarea pe 27 martie 2024. „Retragerea se aplică de la 7 mai 2024”, conform documentului.

În decizie nu sunt prezentate motivele pentru care gigantul farmaceutic a cerut retragerea autorizației pentru vaccinul său anti COVID-19.

AstraZeneca a explicat, într-un punct de vedere oficial trimis unei agenției de știri din Italia, adnkronos.com, că a cerut retragerea autorizației pentru că nu mai există cerere pentru vaccinul lor și că din acest motiv vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de ei nici nu se mai produce:

Nu a mai existat nicio cerere pentru vaccinul Vaxzevria, care, prin urmare, nu a mai fost fabricat sau distribuit”, a declarat AstraZeneca pentru agenția de presă italiană Adnkronos.

Compania a adăugat că nici nu mai este de așteptat să existe vreo cerere viitoare pentru vaccinul său împotriva coronavirusului.

AstraZeneca a primit aprobarea de urgență de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pe 29 ianuarie 2021. Aprobarea a fost reînnoită în noiembrie 2022.

Editor: IFA