You are currently viewing România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind numărul femeilor de pe listele electorale sau care dețin o funcție de lider politic

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind numărul femeilor de pe listele electorale sau care dețin o funcție de lider politic

Europa încurajează creșterea numărului de femei în politică, prin impunerea unor cote de gen, însă România pare să aibă mult de recuperat, în acest sens. Potrivit informațiilor C.E, ne aflăm pe ultimul loc în ceea ce privește numărul de femei de pe listele electorale sau care să dețină o funcție de lider politic.

În România, femeile politician continuă să se claseze pe ultimul loc, în Europa, ca procent. Potrivit statisticilor Comisiei Europene, s-a plecat de la un procent de 16,6% în primul mandat, în 1970, pentru ca, la nivelul anului 2019, acesta să ajungă la 40,6%.

Odată cu introducerea cotelor de gen, în țări precum Franța, portugalia, Belgia, Spania și Luxemburg, numărul femeilor din politică a crescut semnificativ, începând cu anul 2000.

La alegerile din 2019, mai reiese din studiu, 11 state membre aveau cote de gen. Totul pleacă de la alcătuirea listelor electorale, aplicabile ambelor sexe, pentru evitarea subreprezentării fiecăreia.

România se situează pe ultimul loc în Europa, cu 15,2%, față de ocupanta locului întâi în clasamentul european, Luxembourg, care însumează 66,7% reprezentare pentru femei în Parlamentul European.

Editor: IFA