You are currently viewing Klaus Iohannis, primul şef de stat european onorat de SUA cu premiul Distinguished International Leadership

Klaus Iohannis, primul şef de stat european onorat de SUA cu premiul Distinguished International Leadership

Preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA ”ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”. Iohannis, primul şef de stat european onorat cu această distincţie, a declarat, în cadrul ceremoniei de acordare a premiului, că îl acceptă ca o recunoaştere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA şi că îl dedică tuturor românilor, precum şi parteneriatului şi prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii.

În Europa Centrală şi de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii – de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept. Eforturile româneşti au rezultate care depăşesc cu mult graniţele noastre naţionale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei şi a alianţei transatlantice şi merită să fie recunoscute”, a afirmat preşedintele

Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca o recunoaştere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA. Începând din 2001, cu câţiva ani înainte de a adera la NATO, şi apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a declarat Iohannis la acordarea premiului Distinguished International Leadership pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Eforturile româneşti au rezultate care depăşesc cu mult graniţele noastre naţionale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei şi a alianţei transatlantice şi merită să fie recunoscute. Aşadar, aş dori să-i mulţumesc lui Fred Kempe şi conducerii Consiliului Atlantic pentru că au ales să recunoască şi să onoreze eforturile României. De asemenea, îi sunt recunoscător fostului consilier pentru securitate naţională, Stephen Hadley, pentru introducerea din această seară şi pentru contribuţia sa unică la ajustarea şi implementarea viziunii Preşedintelui George W. Bush privind o Europă unită şi liberă, în care românii şi celelalte naţiuni din Europa Centrală şi de Est pot îmbrăţişa demnitatea, democraţia şi prosperitatea. În această seară ar trebui să onorăm şi acest aspect”, a punctat preşedintele.

Klaus Iohannis a amintit că în 2011, vicepreşedintele Joe Biden a fost pe aceeaşi scenă, pentru a primi acelaşi premiu şi a susţinut o declaraţie foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală.

Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip ”think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.).

Printre personalităţile cărora li s-a acordat, de-a lungul timpului, The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum şi alţi şefi de stat şi de guvern sau lideri de organizaţii internaţionale.

Editor: IFA