You are currently viewing Sfaturile Salvamont pentru situația în care ne întâlnim cu un animal sălbatic, pe traseele montane

Sfaturile Salvamont pentru situația în care ne întâlnim cu un animal sălbatic, pe traseele montane

În contextul în care începe sezonul cald și iubitorii muntelui încep să plece mai frecvent pe traseele montane, salvamontiștii ne vin în întâmpinare cu o serie de sfaturi pentru eventualitatea întâlnirii cu un animal sălbatic, în timpul unei drumeții montane:

1. Informați-vă despre fauna locală și animalele din zonă
Înainte de a pleca pe munte, este esențial să cunoașteți animalele sălbatice specifice zonei pe care o veți vizita. Această informație vă poate ajuta să vă pregătiți și să vă echipați corespunzător, astfel încât să știți cum să reacționați corespunzător în prezența lor.
2. Nu mergeți niciodată singuri pe munte
Indiferent de dificultatea drumeției este mai sigur să parcurgeți traseele montane în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari.
3. Faceți zgomot
Producerea zgomotului ajută la evitarea surprinderii animalelor. Vă recomandăm să vorbiți cât mai tare, să cântați sau să faceți alte zgomote care să anunțe prezența voastră.
4. Nu vă apropiați de animale
Dacă observați un animal sălbatic, mențineți distanța de siguranță și nu încercați să vă apropiați pentru a face fotografii sau din curiozitate.
5. Gestionați corect alimentele
Asigurați-vă că alimentele pe care le aveți la dumneavoastră sunt depozitate în recipiente sigure și sigilate, iar dacă vă opriți să dormiți cu cortul, pachetele de hrană trebuie să fie suspendate la distanță de zona de campare, pentru a nu atrage animalele sălbatice.
6. Evitați hrănirea animalelor
Nu hrăniți animalele sălbatice, deoarece acest lucru le poate determina să se apropie și mai mult.
7. Folosirea spray-ului anti-urs
Dacă vă aflați într-o zonă cu prezență frecventă a urșilor, este recomandat să aveți la voi spray anti-urs și să știți cum să-l utilizați corect.
8. Învățați comportamentul animalelor
Recunoașterea semnalelor de avertizare sau a comportamentului agresiv poate fi crucială pentru a vă retrage în siguranță. În unele culturi animale, contactul vizual direct poate fi interpretat ca o provocare sau amenințare. Este mai bine să observi animalul periferic, fără a-l fixa. Întotdeauna îndepărtează-te încet, fără a-i întoarce spatele animalului. Mișcările bruște sau fuga pot stimula instinctul de prădător al animalului.
9. Păstrați-vă calmul
Dacă întâlniți un animal sălbatic, este vital să rămâneți calmi, să evitați mișcările bruște și să nu fugiți, deoarece acest lucru poate declanșa instinctul de prădător al animalului. Panica poate agrava situația, provocând reacții neprevăzute atât din partea voastră, cât și a animalului.
10. Fii pregătit pentru o situație de urgență
Aveți la voi un fluier, o trusă medicală și un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteți alerta rapid autoritățile prin SNUAU 112. Totodată știind cum să acordați primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferența în așteptarea ajutorului specializat.

AUTOR: F.S.