You are currently viewing Astăzi este Izvorul Tămăduirii – vezi ce însemnătate are această zi, pentru creștinii ortodocși

Astăzi este Izvorul Tămăduirii – vezi ce însemnătate are această zi, pentru creștinii ortodocși

Astăzi este Izvorul Tămăduirii, sărbătoare foarte importantă în calendarul creștin ortodox, dedicată Maicii Domnului, care pică în fiecare an în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști.

În această zi îl sărbătorim în primul rând pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor și apoi pe Maica Domnului, ca persoană care Îl poartă pe Fiul ei, devenind astfel și ea izvor de tămăduire.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii își are originea într-o legendă veche, despre o minune petrecută, la un izvor din apropierea Constantinopolului. Acolo, un bărbat orb și-ar fi recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa izvorului către care fusese călăuzit de cel ce avea să devină împăratul Bizanțului, Leon I. Împăratul a fost îndemnat la rândul său de Maica Domnului să îl ajute pe bărbatul orb să ajungă la izvorul vindecător. După ce a devenit împărat, Leon I a construit o biserică de zid la locul respectiv, în semn de recunoștință și închinare. Aici primește vindecare de o boală grea și împăratul Justinian, care ridică drept mulțumire o biserica și mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare cu „ţinere”. Este așadar o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei. Aghiasma de astăzi trebuie dusă acasă și consumată, împotriva bolilor. În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii. Dar astăzi, nu trebuie să uităm nici de florile noastre, căci ele trebuie să fie udate cu apă sfințită pentru a fi sănătoase.

La această sărbătoare, pomana este considerată drept un act de generozitate și milostenie, iar alegerea darurilor poate varia în funcție de obiceiurile și tradițiile locale. Apa este un simbol important la această sărbătoare, deoarece Izvorul Tămăduirii se referă la apa care are puteri vindecătoare. Astfel, se pot oferi sticle de apă îmbuteliată sau apă în recipiente speciale, cum ar fi sticle de sticlă colorate sau căni frumos decorate.

În această zi este complet interzis să lucrăm. Potrivit tradiției, pe vremuri, în această zi nu se muncea. Cei care lucrau erau loviți de o boală grea din care nu își mai reveneau până la moarte. Boii nu se înjugau, pentru a nu se îmbolnăvi. De asemenea, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută nu se îmbrăcau nici cei morți, fiindcă nu puteau fi primiți pe cealaltă lume. Este complet interzis să spălăm și să călcăm. Cine nu respectă acest obicei, nu va avea loc în Rai.

AUTOR: F.S.