You are currently viewing  Vladimir Putin îl vrea în funcţia de prim-ministru tot pe Mihail Mişustin

 Vladimir Putin îl vrea în funcţia de prim-ministru tot pe Mihail Mişustin

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus vineri reconfirmarea în funcţie a premierului Mihail Mişustin, un tehnocrat care l-a ajutat să treacă peste războiul din Ucraina şi peste provocările economice generate de sancţiunile occidentale impuse după invazia Moscovei, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele Vladimir Vladimirovici Putin a înaintat Dumei de Stat o propunere privind candidatura lui Mihail Vladimirovici Mişustin pentru postul de preşedinte al Guvernului”, a anunţat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Astăzi (vineri – n.r.), deputaţii vor lua o decizie responsabilă în numele alegătorilor lor în această problemă„, a declarat Volodin.

Aprobarea de către Duma de Stat a discretului Mişustin este aproape sigură, deoarece nu există practic nicio opoziţie în parlament, care l-a susţinut pe Putin în toate deciziile sale, inclusiv în invazia din 2022.

Aşa cum cere legea, guvernul şi-a dat demisia chiar înainte ca Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei timp de aproape un sfert de secol, să depună, marţi, jurământul pentru un nou mandat de şase ani, după ce a fost reales în martie cu un scor zdrobitor.

Despre Mişustin, un birocrat de carieră, se spunea că nu are ambiţii politice înainte ca Putin să-l numească prim-ministru în 2020. Fără experienţă în serviciile de securitate, el nu face parte din aşa-numita facţiune siloviki (oameni puternici) a veteranilor serviciilor de informaţii apropiaţi de Putin.

Cu toate acestea, deşi a păstrat un profil scăzut, lui Mişustin i se atribuie meritul de a fi menţinut economia Rusiei pe linia de plutire după ce aliaţii Kievului au lovit ţara cu sancţiuni ce au complicat foarte mult finanţarea pentru companiile ruseşti şi au redus pieţele pentru vastele resurse naturale ale ţării.

Înainte de a deveni prim-ministru, Mişustin a condus serviciul federal de taxe timp de un deceniu, unde a fost creditat cu mai mult decât dublarea veniturilor.

În raportul său anual prezentat parlamentului în aprilie 2024, Mişustin a declarat că guvernul său s-a confruntat cu probleme „foarte complicate”, dar a reuşit să adapteze economia Rusiei la sancţiunile occidentale şi să îndeplinească obiectivele stabilite de Putin, la care s-a referit de 67 de ori în extrasele oficiale.

Mişustin ar putea juca un rol important într-o viitoare tranziţie de putere. Conform Constituţiei, premierul este primul în linie pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar până la noi alegeri, dacă liderul de la Kremlin demisionează, este demis din funcţie sau trebuie să se retragă din motive de sănătate.

Editor: IFA